In het kader van ‘Cultuurlijk’, Aa en Hunze dé culturele gemeente van Drenthe in 2011, organiseerden een dozijn kunstenaars van Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze een project waarbij een vlucht ‘kunsteenden’ neerstrijkten op diverse locaties aan de oevers van de Drentse Aa en de Hunze.
Deze kunsteenden waren het resultaat van de verschillende interpretaties van deze kunstenaars van het gezegde “een vreemde eend in de bijt” en waren bedoeld om de aandacht te vestigen op de prachtige natuur in de beide stroomdalen.

Van mei t/m september 2011 waren deze kunstobjecten steeds als groep zijn te zien op diverse ‘zichtlocaties’, d.w.z. plekken die voor het publiek makkelijk toegankelijk zijn en vanwaar er op gepaste afstand naar de ‘kunsteenden’ gekeken kon worden.
De ‘kunsteenden’ werden op elke locatie steeds onder enig ceremonieel geplaatst door de kunstenaars, waarbij het vervoer plaats vond op een platte wagen, getrokken door een bijna 90 jaar oude landbouwtrekker en onder begeleiding van een grote stoet ‘Eendjes’, de populaire benaming van de beroemde Citroën 2CV, die dat jaar 60 jaar geleden in Nederland werd geïntroduceerd.

Tijdens de plaatsingen heeft de toenmalige befaamde gemeentedichter Egbert Hovenkamp II steeds een ‘ter plekke poëem’ bedacht. Menigeen heeft bij deze gelegenheden van deze spontane gedichten kunnen genieten.

Deelnemende kunstenaars:
Laurens Boersma, Annerveensekanaal
Dinie ten Brink, Rolde
Cees Drubbel, Annen
Tedja Duyvesteijn, Gasselternijveen
Wilma Geerts, Gieten
Hans Hilbrands, Anderen
Cis Koetse, Rolde
Marineke Leijenhorst, Gasselte
Andrijana Martinovic, Gasselte
Wikje Berentschot, Gasteren
Diet Tappel, Schoonloo© 2004-2024 Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze