Edith Stoel
Melkweg 55
7871 PH Klijndijk
Tel: 06-40178504
edith@edithstoel.nl
www.edithstoel.nl
www.ateliervoorbeeldendekunst.nl

In Utrecht heb ik 4 jaar de kunstacademie Aribus gevolgd.
Daarna heb ik vele cursussen en workshops gevolgd op het gebied van grafiek, modeltekenen/schilderen, papier scheppen en werken met glas en brons.
Naast mijn kunstenaarschap ben ik bevoegd docent beeldende vorming en geef ik vanaf eind jaren 70 les in de buitenschoolse sector.

Schilderijen en grafiek
Mijn schilderijen en grafiek zijn veelal gemaakt in gemengde techniek. Juist door veel te experimenteren met mengtechnieken ontdek ik steeds andere oplossingen om zo dicht mogelijk bij de sfeer te komen waaraan ik uitdrukking wil geven.
Door dit experimenteren krijg ik ook weer nieuwe ideeën. De laatste tijd ben ik ook veel bezig met abstracte werken. Ik voel me dan helemaal vrij om me, zonder voorstelling, geheel te richten op het schilderproces.

Mijn grafiek bestaat voornamelijk uit etsen, al dan niet gecombineerd met andere druk- en of collagetechnieken.
Elke ets wordt in één keer afgedrukt, dus er zijn nooit twee precies dezelfde. Ook vind ik het leuk om met een plaat zolang door te gaan met bewerken totdat hij bijna uit elkaar valt.

 

 


Beelden van glas, brons en steen

Vanuit het schilderijen in gemengde techniek/collages was de stap eigenlijk heel vloeiend naar driedimensionale beelden die langzaam meer ‘body’ gingen krijgen.

Zo ontstond weer een nieuwe gemengde techniek waarbij ik gebruik maak van glas, brons en steen.
Mijn partner, Peter Olijve, ging mij steeds meer helpen met de beelden. Vooral met het technische aspect.
Inmiddels werken we nauw samen en ontdekken steeds nieuwe mogelijkheden die ons weer uitdagen tot het maken van nieuw werk.
Ons nieuwste gezamenlijke werk bestaat uit een toevoeging van computergestuurd licht wat weer een extra dimensie geeft aan ons werk.

 

 

 


Brons

Mijn bronzen beelden zijn veelal dieren. De perfecte anatomische vorm is niet datgene waarnaar ik streef; ik zoek in een beeld dat wat voor mij het prototype van die diersoort is; de kracht, de gelatenheid, het in zichzelf gekeerd zijn enz.
De uitdrukkingsvorm is dan ook niet glad of eenduidig, mijn dieren zijn gedachtenflarden van hun zijn.

Belangrijke exposities:
Realisme, Art laren, Open Art Fair, Edinburgh Art Fair, Kunst en Antiek salon Primavera, Kunstmaand Ameland, Liliane Beeldenparade Den Bosch
Beeldentuinen: De Beukenhof, Mariënheem, de Hulenhof, Booghgaard.
Galeries: Interart, lauswold, Witt,

 

 © 2004-2022 Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze